Pečící kámen je výborným pomocníkem při grilování. Je vyroben ze žuly, která má výbornou schopnost rovnoměrně vydávat získané teplo a tím nedochází k nechtěnému připálení nebo nestejnoměrnému propečení pokrmu. Díky tomu, že při grilování na pečícím kameni nedochází k přímému kontaktu s kouřem a spalinami, je jídlo zdravější než při běžném grilování. Použití pečícího kamene je velmi jednoduché. Je možno jej položit přímo na rošt grilu, zatopit pod ním a vše je připraveno ke grilování. Na pečícím kameni je možno grilovat maso, ryby, zeleninu, atd.
Pro pohodlné používání dodržujte následující instrukce:
- kámen musí být před každým použitím suchý a zbavený nečistot
- oheň pod kamenem roztopte pozvolna tak, aby plamen dosahoval na spodní plochu kamene, optimální výška je cca 30-40 cm nad ohništěm
- doporučujeme přikládat 2-4 polínka tvrdého dřeva, které dokáže udržet rovnoměrně tepelný základ na dlouhou dobu, čímž zamezíte pulsnímu nestejnoměrnému ohřevu, které může mít za následek poškození kamene
- cca po 1hodině je možno začít pokládat připravené plátky masa. Není již nutné pod kamenem topit, kámen si ponechá pečící teplotu na dlouhou dobu, dle druhu masa je doba pečení 2-5 min.
- po ukončení pečení ponechte rozpálený kámen vychladnout přirozenou cestou. Zásadně ho nezchlazujte vodou, studený kámen čistěte teplou jarovou vodou, pro odstranění spečené vrstvy na leštěném povrchu můžete použít škrabku
Důležitá upozornění:
- pečící kámen používejte na stabilní konstrukci
- nevkládejte studený kámen do roztopených ohnišť
- rám, ve kterém je kámen umístěn, musí mít obvodovou vůli min. 5 mm pro volné rozpínání kamene
- vzhledem ke značné hmotnosti kamene doporučujeme manipulaci jen ve studeném stavu
- nedoporučujeme kámen zahřívat bodově nebo jen v jeho části (plynovým hořákem, položením na kamna, na sesazených cihlách apod.) Vlivem nerovnoměrného zahřátí může dojít k poškození kamene
- částečná trhlina nejčastěji ve spodní ploše kamene není na závadu materiál si poleví a dále již nepracuje
Užijte si zdravé grilování!
Dobrou chuť Vám přeje: